Skip to main content

Dataphroria: η ελληνική start-up που συνδυάζει τα δεδομένα με την αειφορία

Γράφει η Άννα Κουλουγκουσίδου, μέλος του Yes Europe Greece

Στο δεύτερο επεισόδιο της φετινής σεζόν podcast του YES-EUROPE Greece, η Country Representatives Lead του YES-Europe, Εύη Μακρή, είχε την χαρά και την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Αναστάση Σταμάτη, συνιδρυτή και CEO της Dataphoria. Επίκεντρο της συζήτησης ήταν τόσο ο σκοπός της νεοφυούς αυτής επιχείρησης, δηλαδή η μέτρηση της αειφορίας και ειδικότερα του βαθμού στον οποίο αυτή προσεγγίζεται από επιχειρήσεις, προϊόντα ή υπηρεσίες, ακόμα και από πόλεις, όσο και οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες και τα σημεία – σταθμοί στην επιτυχημένη πορεία της. Διαθέτοντας και διοχετεύοντας το ενδιαφέρον τους για τα περιβαλλοντικά ζητήματα σε σημαντικές εθελοντικές τοπικές δράσεις ήδη από την περίοδο των κοινών σπουδών τους, ο κ. Αναστάσης Σταμάτης και η κ. Φένια Σούρλα, ιδρυτές της Dataphoria αλλά και φίλοι, αποφάσισαν λίγα χρόνια μετά να εντάξουν -επιτυχώς- αυτό το mindset και στην επαγγελματική τους ζωή και να προσηλωθούν πλήρως σε αυτό, ενώ σύμφωνα με τον CEO της start-up, η συνεργατικότητα ήταν και είναι το κλειδί της επιτυχίας για κάθε αντίστοιχο εγχείρημα.

 Η Dataphoria, έχοντας δημιουργήσει την πρώτη Analytics-as-a-Service πλατφόρμα, αντλεί πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια ESG* (Environmental, Social, Governance), τις οποίες παρέχει στη συνέχεια στις εκάστοτε επιχειρήσεις ή πόλεις ώστε αυτές να έχουν επίγνωση του πόσο κοντά στην επιθυμητή βιωσιμότητα και αειφορία βρίσκονται, καθώς και των τρόπων επίσπευσης της διαδικασίας προς αυτούς τους στόχους.

Ακούστε το επεισόδιο στα Apple podcasts & στο Spotify

  Τα σημαντικότερα εμπόδια που συνάντησαν οι δύο ιδρυτές της Dataphoria σχετίζονται κατά βάση με την εύρεση του σκοπού της εταιρείας και της καταλληλότερης στρατηγικής και κατεύθυνσης που θα έπρεπε να ακολουθήσουν κατά το εγχείρημά τους. Ένα πολύ σημαντικό βήμα ήταν και το να γίνει κατανοητή/αντιληπτή η αξία της προσφοράς της εταιρείας στον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής από άτομα και ομάδες που βρίσκονται εκτός του «χώρου» της βιωσιμότητας και συνεπώς δεν έχουν τόσο μεγάλη εξοικείωση με αυτόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση της εταιρείας αρχικά προοριζόταν να είναι μη κερδοσκοπική και θα περικλειόταν στην ανάλυση δεδομένων άλλων NGOs, συμβάλλοντας έτσι στον δικό τους περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Παρ’ όλα αυτά, μέσα από διάφορες τριβές και την συνειδητοποίηση ότι η αειφορία θα πρέπει να συνδυαστεί καταλλήλως με την απόκτηση οικονομικού κέρδους της ίδιας της επιχείρησης, η Dataphoria απέκτησε την μορφή που έχει μέχρι και σήμερα.


  Σημαντικός παράγοντας στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην αγορά για την εν λόγω εταιρεία υπήρξε η μέθοδος χρησιμοποίησης της τεχνολογίας δεδομένων, ιδίως συγκριτικά με άλλες αντίστοιχου τύπου εταιρείες· συγκεκριμένα, η Dataphoria αντλεί πρωτογενείς, σχετιζόμενες με την αειφορία πληροφορίες από τα εταιρικά συστήματα δεδομένων, έτσι ώστε αφενός η εκάστοτε επιχείρηση να μην χρειάζεται να τις παράξει η ίδια, και αφετέρου ώστε η ίδια η Dataphoria να είναι σε θέση να φιλτράρει και να απομονώνει τις πλέον ουσιαστικές πληροφορίες για την μετέπειτα ανάλυση, πάντοτε στο πλαίσιο των ιδιαίτερων, «ατομικών» αναγκών κάθε συνεργάτιδας εταιρείας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοπιστία του έργου που καλείται να περατώσει η επιχείρηση. Πρόκειται πλέον για μια διαδικασία που υπάγεται στο κομμάτι της Ανάλυσης και Διαχείρισης Ρίσκου και Ευκαιριών, δεδομένων των όλων και συχνότερων περιβαλλοντικών κρίσεων που «δοκιμάζουν» την χώρα (λ.χ. οι πολυάριθμες δασικές πυρκαγιές).


Σε ποιούς απευθύνεται η Dataphoria;


  Στην παρούσα φάση, η Dataphoria απευθύνεται κατά κύριο λόγο (αλλά όχι αποκλειστικά) στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, αυτές δηλαδή που υποχρεούνται διά νόμου προς τη δημοσίευση και βελτίωση των ESG κριτηρίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ αποτελεί η συνεργασία της νεοφυούς επιχείρησης με την εταιρεία Nestle, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος που υλοποιήθηκε μέσα από το πρόγραμμα Ignite Ideas, στόχος του οποίου είναι να αναδείξει καινοτόμες ψηφιακές λύσεις και να υποστηρίξει νέες επιχειρηματικές ομάδες που υλοποιούν υπηρεσίες και προϊόντα. 


Ένα εγχείρημα που αποδίδει καρπούς


  Ορισμένα από τα σημαντικότερα ορόσημα στην μέχρι τώρα πορεία της Dataphoria υπήρξαν η ίδρυση αυτής καθαυτής της εταιρείας και η εξωγενής στήριξη του σκοπού της, η είσοδος και πρόοδος που σημείωσε στο ClimAccelerator, μία νέα ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πλατφόρμα που επιταχύνει την ανάπτυξη επιχειρηματικών προσπαθειών που μπορούν να φέρουν θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο και να δώσουν λύσεις στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, η νίκη της Dataphoria στο Sustainability Hackathon, έναν μαραθώνιο καινοτομίας ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών για τη βιωσιμότητα, την αειφορία και την επιχειρηματικότητα, το 2022, και τέλος η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου γύρου χρηματοδότησής της, εξασφαλίζοντας €225.000. Τη χρηματοδότηση αυτή συντόνισε η Investing For Purpose, μια πρωτοβουλία αφιερωμένη στην προώθηση των επενδύσεων κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντικτύπου. Η ομάδα δεν περιορίστηκε απλώς στην οικονομική υποστήριξη, αλλά παρείχε και στρατηγικές και επιχειρηματικές συμβουλές στην Dataphoria κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για αυτόν τον γύρο.


Κοιτώντας το μέλλον...


  Κλείνοντας, εντός των στόχων της εταιρείας για το 2024 περιλαμβάνεται αν μη τι άλλο η συνεργασία με ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει η νέα, ανανεωμένη εκδοχή της τεχνολογικής της πλατφόρμας, η οποία θα παρέχει ακόμη περισσότερες δυνατότητες όντας συνδεδεμένη με πιο εξειδικευμένες βάσεις περιβαλλοντικών δεδομένων και αντλώντας κατά συνέπεια ακόμη πιο κατάλληλες πληροφορίες, συμβάλλοντας φυσικά στην βιωσιμότητα της ήδη επιτυχημένης και πολλά υποσχόμενης για το μέλλον start-up.

 

* Ο όρος «ESG» αναφέρεται σε ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει αξία. Ουσιαστικά πρόκειται για ακρωνύμιο που συνοψίζει τους τρεις παράγοντες-κριτήρια βιωσιμότητας, Environment (Περιβάλλον) - Social (Κοινωνία) - Governance (Εταιρική Διακυβέρνηση).


Πηγή εικόνας: https://oneseed.green 

Comments

Popular posts from this blog

COP28: τι μάθαμε από το COP27 και τι περιμένουμε φέτος

Γράφει ο Γιάννης Πουλόπουλος,  Country Representative του YES-Europe Greece Η COP 27 έληξε με δυσαρέσκεια για το τελικό της ανακοινωθέν, καθώς δεν περιλαμβάνει επιθετική δράση για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών. Η COP 28 είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει βασικά ζητήματα όπως η χρηματοδότηση, η επικαιροποίηση των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών και η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Δέκα κύρια θέματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις της COP 28.  Αναμενόμενα κυρίαρχα θέματα στην COP28 “Ο Παγκόσμιος Απολογισμός” (The Global Stocktake) Ο παγκόσμιος απολογισμός, που θεσπίστηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, παρακολουθεί την παγκόσμια πρόοδο όσον αφορά τους στόχους για το κλίμα. Πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και αξιολογεί τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αξιολόγηση των μεθόδων εφαρμογής, όπως η χρηματοδότηση. Oι τρέχουσες δεσμεύσ

Το Green Tank μας μιλά για το ΣΕΔΕ και την πορεία της Ελλάδας στο πλαίσιο αυτό

Γράφει η Άννα Κουλουγκουσίδου, μέλος του Yes Europe Greece Στο πρώτο επεισόδιο της νέας σεζόν podcast του YES-Europe Greece, η podcast content creator του οργανισμού Ελπίδα Μπέση είχε την χαρά και την ευκαιρία να συνομιλήσει με την κ. Ιωάννα Σούκα, data analyst της ανεξάρτητης, μη κερδοσκοπικής εταιρείας/δεξαμενής σκέψης Green Tank. Επίκεντρο της συζήτησης ήταν το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) και η πορεία της Ελλάδας στο πλαίσιο αυτού μέχρι και σήμερα. Aκούστε το επεισόδιο στα  Apple podcasts  & στο  Spotify   Ξεκινώντας με μία συνοπτική περιγραφ ή του Green Tank, η εν λόγω δεξαμενή σκέψης επικεντρώνεται στην συνηγορία και τις αναλύσεις για ζητήματα που αφορούν την ενέργεια και το κλίμα και στοχεύει στην ενημέρωση και την άσκηση πίεσης για την υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών, όπως και στην ευαισθητοποίηση  και «ενεργοποίηση» της κοινωνίας των πολιτών.   Αναφορικά με την διαδικασία μετάβασης του ελληνικού ενεργειακού μοντέλου προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ),

Book review: How to avoid a climate disaster - The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need by Bill Gates

Review was written by YES-Europe Greece team member, Kyriakos Zagkoumidis 51 billion tons of annual greenhouse gas emissions to zero.  That is the clear goal that Bill Gates sets from the very beginning and spends the rest of the book explaining how we could achieve it. The author has spent the last decade investigating the complex causes and effects of climate change. With the help of experts from a variety of scientific and economic fields, he has focused on what has to be done in order to avoid a global environmental and climate disaster. Throughout this book, the major sectors of human activity that contribute to climate change are addressed individually. These sectors are power generation, production of construction materials, agriculture/livestock farming, transportation, and heating/cooling. In the respective chapters of each sector, Gates provides an overview of its contribution to the issue and presents the currently available technologies in order to combat it. In addition, h