Skip to main content

Εθνικός Κλιματικός Νόμος: Ας μάθουμε τι περιλαμβάνει

Ο πρώτος Εθνικός Κλιματικός Νόμος, που κατατέθηκε εντός της εβδομάδας στη Βουλή, διαμορφώνει με τις διατάξεις του το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για τη σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αποσκοπώντας στην επίτευξη των εθνικών κλιματικών στόχων για το 2030 και τη μετάβαση σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. 

Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΕΝ, οι βασικές προβλέψεις του σχεδίου νόμου, χωρισμένες σε μερικούς από τους κρισιμότερους τομείς για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης, είναι:

Απολιγνιτοποίηση

  • Προβλέπεται η διακοπή λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028 υπό την προϋπόθεση διασφάλισης της επάρκειας ισχύος και της ασφάλειας εφοδιασμού. 

Ηλεκτροκίνηση

  • Από το 2024 το 1/4 των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται, θα πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα.

  • Από το 2026 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητα. 

  • Από το 2026 θα πρέπει το 1/3 των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να είναι ηλεκτροκίνητα.

  • Απλοποιείται η διαδικασία εγκατάστασης φορτιστών.

Μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κτίρια

  • Από το 2025 απαγορεύεται η πώληση και η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης.

  • Από το 2030 γίνεται υποχρεωτική η χρήση πετρελαίου θέρμανσης το οποίο θα είναι αναμεμειγμένο με βιοκαύσιμα σε ποσοστό 30%.

Επιχειρήσεις

  • Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για όλα τα έργα και δραστηριότητες θα πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά ποσοτική καταγραφή μειώσεων/αυξήσεων εκπομπών CO2, που θα προκύψουν από τη λειτουργία του έργου/δραστηριότητας και οδικό χάρτη για την επίτευξη των στόχων της απανθρακοποίησης. 

Οι εγκαταστάσεις που κατατάσσονται:

  • στα συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών (ΧΥΤΑ, βιολογικοί καθαρισμοί, ΚΔΑΥ κλπ),

  • στις τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπτυξης κτιριακού τομέα αθλητισμού και αναψυχής,

  • στις πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υδατοκαλλιέργειες,

  • στις βιομηχανικές δραστηριότητες και συναφείς εγκαταστάσεις.

Θα πρέπει να έχουν μειώσει κατ’ ελάχιστο τις εκπομπές CO2 30%, έως το 2030 σε σχέση με το 2019. 

  • Από το 2023 επιχειρήσεις που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, θα πρέπει να υποβάλλουν ετήσια έκθεση σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα για το προηγούμενο έτος η οποία θα επαληθεύεται από πιστοποιημένο φορέα. 

Το μέτρο αφορά στις εξής επιχειρήσεις (εισηγμένες στο χρηματιστήριο - εξαιρούνται οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις):

  • Πιστωτικά ιδρύματα

  • Ασφαλιστικές επιχειρήσεις

  • Επιχειρήσεις επενδύσεων

  • Επιχειρήσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας

  • Εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης

  • Εταιρείες ταχυμεταφορών

  • Επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

  • Αλυσίδες λιανεμπορίου που απασχολούν πάνω από 500 εργαζομένους

  • Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών της εφοδιαστικής αλυσίδας

  • Αστικές εταιρείες παροχής συγκοινωνιακού έργου (ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ κλπ)

Νησιά & Δήμοι

  • Θεσπίζεται Στρατηγικό Πλαίσιο για την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ Gr – Eco Islands για την ολοκληρωμένη μετάβαση των ελληνικών νησιών προς την κλιματική ουδετερότητα. 

  • Ο στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% σε σχέση με το 2019.

  • Από το 2030 απαγορεύεται η χρήση μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

  • Έως την 31η Μαρτίου 2023, κάθε Δήμος υπολογίζει το ανθρακικό αποτύπωμα, το οποίο επαληθεύεται από πιστοποιημένο φορέα και καταρτίζει Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ). Ο σκοπός είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα κτίρια που χρησιμοποιεί, το δημοτικό φωτισμό, τα οχήματά του, τις κοινωφελείς εγκαταστάσεις, τις δημοτικές εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ. Το ΔηΣΜΕ επικαιροποιείται ετησίως.

Μέτρα προσαρμογής στην κλιματική κρίση 

Από το 2025, για τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας (ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας ή πυρκαγιάς) θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση κινδύνου (προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου), μετά από σχέδια που θα ετοιμάσουν οι Περιφέρειες.

Το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση αυτού μπορείτε να βρείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο:

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

Youth Energy Engagement in the Sustainable Energy Sector

  By George Prokopos, member of  YES-Europe Greece Addressing Energy Literacy Gaps & Youth-Driven Solutions   Despite the increasing importance of the energy sector, there remains a concerning lack of awareness among some young individuals. Many are unfamiliar with basic energy definitions, let alone the complexities of the industry. Initiatives such as energy literacy campaigns, workshops, and outreach programs can play a pivotal role in bridging this gap. By demystifying energy-related concepts and showcasing the sector's impact on their lives, more young people can be inspired to engage actively and contribute to a sustainable energy future.  Youngsters possess a unique perspective and innovative thinking that can significantly contribute to solving complex challenges in the energy sector. Encouraging and supporting youth-led initiatives that focus on developing new technologies, promoting energy efficiency, and addressing environmental concerns is essential. ...

Dataphroria: η ελληνική start-up που συνδυάζει τα δεδομένα με την αειφορία

Γράφει η Άννα Κουλουγκουσίδου, μέλος του Yes Europe Greece Στο δεύτερο επεισόδιο της φετινής σεζόν podcast του YES-EUROPE Greece, η Country Representatives Lead του YES-Europe, Εύη Μακρή, είχε την χαρά και την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Αναστάση Σταμάτη, συνιδρυτή και CEO της Dataphoria . Επίκεντρο της συζήτησης ήταν τόσο ο σκοπός της νεοφυούς αυτής επιχείρησης, δηλαδή η μέτρηση της αειφορίας και ειδικότερα του βαθμού στον οποίο αυτή προσεγγίζεται από επιχειρήσεις, προϊόντα ή υπηρεσίες, ακόμα και από πόλεις, όσο και οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες και τα σημεία – σταθμοί στην επιτυχημένη πορεία της. Διαθέτοντας και διοχετεύοντας το ενδιαφέρον τους για τα περιβαλλοντικά ζητήματα σε σημαντικές εθελοντικές τοπικές δράσεις ήδη από την περίοδο των κοινών σπουδών τους, ο κ. Αναστάσης Σταμάτης και η κ. Φένια Σούρλα, ιδρυτές της Dataphoria αλλά και φίλοι, αποφάσισαν λίγα χρόνια μετά να εντάξουν -επιτυχώς- αυτό το mindset και στην επαγγελματική τους ζωή και να προσηλωθούν πλήρως σε αυτό, ενώ...

COP28: τι μάθαμε από το COP27 και τι περιμένουμε φέτος

Γράφει ο Γιάννης Πουλόπουλος,  Country Representative του YES-Europe Greece Η COP 27 έληξε με δυσαρέσκεια για το τελικό της ανακοινωθέν, καθώς δεν περιλαμβάνει επιθετική δράση για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών. Η COP 28 είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει βασικά ζητήματα όπως η χρηματοδότηση, η επικαιροποίηση των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών και η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Δέκα κύρια θέματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις της COP 28.  Αναμενόμενα κυρίαρχα θέματα στην COP28 “Ο Παγκόσμιος Απολογισμός” (The Global Stocktake) Ο παγκόσμιος απολογισμός, που θεσπίστηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, παρακολουθεί την παγκόσμια πρόοδο όσον αφορά τους στόχους για το κλίμα. Πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και αξιολογεί τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αξιολόγηση των μεθόδων εφαρμογής, όπως η χρηματοδότηση. O...