Skip to main content

Πράσινα νησιά: τα GR-eco Islands, είναι η Ελλάδα του μέλλοντος;

Γράφει η Ζαχαρούλα (Χαρά) Μεγαγιάννη, υπεύθυνη δημοσιεύσεων του Yes Europe Greece

Η Ελλάδα για πολλά χρόνια, ήταν η χώρα εκείνη που ακολουθούσε το ρεύμα των εξελίξεων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν ξέπνοα. Υπό την σκέπη του εδαφικού σχεδίου Νήσων έχει ενταχθεί και η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής GReco Islands, η οποία επικεντρώνεται στην ολοκληρωμένη μετάβαση μικρών κατά βάση νησιών προς μία κυκλική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Πλέον, το 2022, είμαστε σε θέση να μιλάμε για μια πρωτοβουλία, ένα re-branding των ελληνικών νησιών, μια ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα όχι μόνο ως έναν ειδυλλιακό προορισμό θερινών διακοπών. Η βιωσιμότητα, η οικολογία και η πράσινη μετάβαση είναι ψηλά στην αντζέντα της κοινωνικής και πολιτικής σκηνής του τόπου. Κάλλιο αργά, παρά αργότερα…

Τα GR-eco islands συνιστούν μια εθνική συντονισμένη προσπάθεια η οποία αποσκοπεί στην εναρμόνιση των ελληνικών νησιών με τα διεθνή πρότυπα πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης. 

Είναι τα GR-eco islands ένα ακόμη marketing trick για να προσεγγίσουμε τουρίστες;

Mε γνώμονα την πράσινη οικονομία, την ενεργειακή αυτονομία, την ψηφιακή καινοτομία και την οικολογική κινητικότητα, τα ελληνικά νησιά προσθέτουν στην παραδοσιακή τους ταυτότητα, νέα χαρακτηριστικά. Οι δράσεις που λαμβάνουν χώρα περιλαμβάνουν την αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την δημιουργία ψηφιακών υποδομών, την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, την διαχείριση απορριμμάτων και υδάτων, την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης, τον πράσινο μετασχηματισμό του πρωτογενούς (γεωργία) και τριτογενούς (τουρισμός) τομέα. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ και των συναρμόδιων Υπουργείων υπό την «ομπρέλα» του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή. 

H Xάλκη έκοψε το νήμα. Αστυπάλαια και Τήλος ακολουθούν κατά πόδας...

Η Χάλκη είναι και επισήμως το πρώτο GR-eco island με τον δήμαρχο του νησιού, Ευάγγελος Φραγκάκης να δηλώνει ότι το νέο brand name του νησιού έχει αυξήσει την επισκεψιμότητα και διευρύνει τις μορφές τουρισμού που το νησί δύναται να υποστηρίξει. Ωστόσο, η επιλογή της Χάλκης δεν ήταν διόλου τυχαία. Πρόκειται για ένα νησί ανακηρυγμένο από την UNESCO ως νησί της Ειρήνης και της Φιλίας των Νέων. Η Χάλκη κατέστη πρόσφορο έδαφος για να παραχθεί πράσινη ενέργεια μέσω ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1 MW. Ως εκ τούτου, οι ανάγκες των ντόπιων σε ηλεκτροδότηση καλύπτονται πλήρως από τις ΑΠΕ και έτσι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της διαδικασίας του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού μηδενίζονται. Εκτός από την ηλεκτροδότηση, η Χάλκη προχώρησε γενναία και στην βιώσιμη κινητικότητα, περιορίζοντας σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα των μεταφορών.  

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην ομιλία του, ανέφερε: «Από εδώ, από τη Χάλκη, ξεκινάει σήμερα μια νέα εποχή για τα τόσο όμορφα ελληνικά νησιά μας, αλλά ταυτόχρονα τόσο ευαίσθητα και εκτεθειμένα στην κλιματική κρίση. Με τη στρατηγική πρωτοβουλία των GR-eco islands προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα, αποσκοπώντας να μετατρέψουμε τη μεγάλη παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής σε ευκαιρία για τη χώρα μας. Και τα νησιά μας σε παγκόσμιες κοιτίδες πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτάρκειας, ψηφιακών καινοτομιών και βιώσιμης κινητικότητας. Με πράσινες επενδύσεις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ, από το νέο Ταμείο Απανθρακοποίησης και το νέο ΕΣΠΑ, και με προτεραιότητα, σε πρώτη φάση, στα μικρότερα, μη διασυνδεδεμένα και απομακρυσμένα νησιά μας. Προχωρούμε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, στα υβριδικά συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης πράσινης ενέργειας με μπαταρίες, σε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Τα πράσινα ξενοδοχεία, το cold ironing, ο ενεργειακός μετασχηματισμός δηλαδή των λιμανιών, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης όχι μόνο στις χερσαίες αλλά και στις θαλάσσιες μεταφορές, η  κυκλική οικονομία και η προστασία της βιοποικιλότητας τόσο του θαλάσσιου, όσο και του χερσαίου περιβάλλοντος, είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομούμε αυτήν τη σημαντική, περιβαλλοντική μεταρρύθμιση. Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε μια γεύση από το μέλλον. Ένα βιώσιμο μέλλον που για τους κατοίκους της Χάλκης είναι παρόν, είναι καθημερινότητά τους πια. Αυτό το μέλλον θέλουμε. Για αυτό το μέλλον θα παλέψουμε».
 
Κατά την παρουσίαση του έργου, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε: «Σήμερα, η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-eco island, δίνοντας υπόσταση στο όραμα της ελληνικής Κυβέρνησης για το «πρασίνισμα» των νησιών μας. Μέσω της εθνικής αυτής πρωτοβουλίας, τα ελληνικά νησιά θα γίνουν οι πρωτοπόροι της κλιματικής δράσης στην Ευρώπη, με προτεραιότητα τη μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια, στην κινητικότητα μηδενικών ρύπων και στην αειφόρο ανάπτυξη με τεχνολογίες αιχμής. Η ηλιακή ενέργεια θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων της Χάλκης, οι οποίοι θα συμμετέχουν, μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας ChalkiON, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην κατανάλωση φθηνής ενέργειας. Ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας είναι ένα από τα εργαλεία μας για να θωρακίσουμε τις τοπικές κοινωνίες απέναντι στις μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις».

Η Ελλάδα έχει το βλέμμα στραμμένο στο 2050


Η χώρα μας έχει μπει δυναμικά σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας, ακολουθώντας τον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα, τηρώντας την δέσμευση της Ε.Ε. για το 2050. Για το λόγο αυτό έχουν δρομολογηθεί δράσεις σε 40 μικρά νησιά, μερικά εκ των οποίων είναι τα ακόλουθα: Σύμη, Αγαθονήσι, Μεγίστη, Αρκιοί, Μαράθι, Κάσος, Ψέριμος, Γυαλί, Λειψοί, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Μεγαλονήσι, Οινούσσες, Ψαρά, Φούρνοι, Θύμαινα, Αμοργός, Ανάφη, Δονούσα, Ηράκλεια, Αντίπαρος, Σχοινούσα, Ίος, Σίκινος, Κουφονήσι Φολέγανδρος, Θηρασιά, Κύθνος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος, Κέα.


Πηγές:



Σημείωση: Στην αρθρογραφία του YES-Europe Greece παρέχεται ένας δημοκρατικός χώρος έκφρασης σκέψεων και απόψεων των νέων συντακτών. Ως εκ τούτου, το παρόν άρθρο εκφράζει την προσωπική γνώμη του γράφοντος/της γράφουσας και δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις θέσεις του οργανισμού, YES - Europe ή της επιμέρους ομάδας αυτού YES - Europe Greece.

Comments

Popular posts from this blog

Youth Energy Engagement in the Sustainable Energy Sector

  By George Prokopos, member of  YES-Europe Greece Addressing Energy Literacy Gaps & Youth-Driven Solutions   Despite the increasing importance of the energy sector, there remains a concerning lack of awareness among some young individuals. Many are unfamiliar with basic energy definitions, let alone the complexities of the industry. Initiatives such as energy literacy campaigns, workshops, and outreach programs can play a pivotal role in bridging this gap. By demystifying energy-related concepts and showcasing the sector's impact on their lives, more young people can be inspired to engage actively and contribute to a sustainable energy future.  Youngsters possess a unique perspective and innovative thinking that can significantly contribute to solving complex challenges in the energy sector. Encouraging and supporting youth-led initiatives that focus on developing new technologies, promoting energy efficiency, and addressing environmental concerns is essential. ...

Dataphroria: η ελληνική start-up που συνδυάζει τα δεδομένα με την αειφορία

Γράφει η Άννα Κουλουγκουσίδου, μέλος του Yes Europe Greece Στο δεύτερο επεισόδιο της φετινής σεζόν podcast του YES-EUROPE Greece, η Country Representatives Lead του YES-Europe, Εύη Μακρή, είχε την χαρά και την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Αναστάση Σταμάτη, συνιδρυτή και CEO της Dataphoria . Επίκεντρο της συζήτησης ήταν τόσο ο σκοπός της νεοφυούς αυτής επιχείρησης, δηλαδή η μέτρηση της αειφορίας και ειδικότερα του βαθμού στον οποίο αυτή προσεγγίζεται από επιχειρήσεις, προϊόντα ή υπηρεσίες, ακόμα και από πόλεις, όσο και οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες και τα σημεία – σταθμοί στην επιτυχημένη πορεία της. Διαθέτοντας και διοχετεύοντας το ενδιαφέρον τους για τα περιβαλλοντικά ζητήματα σε σημαντικές εθελοντικές τοπικές δράσεις ήδη από την περίοδο των κοινών σπουδών τους, ο κ. Αναστάσης Σταμάτης και η κ. Φένια Σούρλα, ιδρυτές της Dataphoria αλλά και φίλοι, αποφάσισαν λίγα χρόνια μετά να εντάξουν -επιτυχώς- αυτό το mindset και στην επαγγελματική τους ζωή και να προσηλωθούν πλήρως σε αυτό, ενώ...

COP28: τι μάθαμε από το COP27 και τι περιμένουμε φέτος

Γράφει ο Γιάννης Πουλόπουλος,  Country Representative του YES-Europe Greece Η COP 27 έληξε με δυσαρέσκεια για το τελικό της ανακοινωθέν, καθώς δεν περιλαμβάνει επιθετική δράση για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών. Η COP 28 είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει βασικά ζητήματα όπως η χρηματοδότηση, η επικαιροποίηση των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών και η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Δέκα κύρια θέματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις της COP 28.  Αναμενόμενα κυρίαρχα θέματα στην COP28 “Ο Παγκόσμιος Απολογισμός” (The Global Stocktake) Ο παγκόσμιος απολογισμός, που θεσπίστηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, παρακολουθεί την παγκόσμια πρόοδο όσον αφορά τους στόχους για το κλίμα. Πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και αξιολογεί τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αξιολόγηση των μεθόδων εφαρμογής, όπως η χρηματοδότηση. O...